FAQ2020-02-04T11:09:11+00:00

FAQ

For tannleger

Hvorfor SpesialistEkspress?2020-04-21T12:55:43+00:00

Ved hjelp av vår unike portal øker vi tilgjengeligheten for spesialister innen en rekke områder som kjevekirurgi, radiologi, oral medisin, periodontologi og kariologi. På denne måten kan du enkelt sende konsultasjoner til oss, og spesialistene våre svarer på klinikken samme dag. Altså et hjelpemiddel når saker oppstår der du ønsker en «second opinion» eller bare rådgivning, ettersom klinikken i mange tilfeller kan behandle pasienten selv med riktig veiledning.

Hva gjør jeg om min pasient ligger i «gul sone» ?2020-01-21T13:42:29+00:00

Gult område representerer grenseverdien for risiko og klassifiseres som osteopeni (forløper til osteoporose). En verdi i gul sone anbefales en ny test igjen om 1 år.

Hva gjør jeg om min pasient ligger i risikosonen?2020-01-21T13:42:10+00:00

Boneprox metode analyserer risiko for osteoporose samt fraktur og stiller ingen diagnose. Ved positivt svar om benskjørhet skal pasienten derfor henvises videre til fastlege, lokalt legesenter eller en av Boneprox samarbeidspartnere for videre undersøkelse og behandling.

På hvilke tannrøntgenbilder kan man utføre bentetthetsanalyser?2020-01-31T15:21:29+00:00

Boneprox analyserer kjevebenet mellom premolarene i underkjeven. Det optimale bildet er derfor et periapikalt røntgenbilde på underkjeven og premolarene (det går også å bruke stående bitewing om det er et tydlig bilde på underkjeven og premolarene). For å se hvordan du tar et optimalt røntgenbilde, klikk her.

Boneprox som faglig ansvarlig for CBCT?2020-04-21T12:52:37+00:00

Boneprox fungerer i dag som «Faglig ansvarlig» for CBCT-klinikker i henhold til DSA. Med «CBCT – Faglig ansvarlig» jobber vi for å gjøre prosessen så enkel som mulig, der du som CBCT-eier kan fortsette å fokusere på den kliniske hverdagen og samtidig sikre at du oppfyller alle kravene i henhold til DSA. Våre radiologer er alltid tilgjengelige og svarer på klinikkens forespørsler samme dag!

Hvorfor en bentetthetsanalyse?2020-04-21T12:48:53+00:00

Benskjørhet skaper store problem blant eldre; ikke bare kvinner, men også menn. Risikoen for å få en form for fraktur relatert til benskjørhet er 50% for kvinner og over 25 % for menn. I dagens samfunn blir kontorjobb mer og mer vanlig, noe som leder til at mennesker ikke får den aktivitetsmengden som er nødvendig for at skjelettet skal holde seg friskt og sterkt. Det finnes et antall faktorer som øker risikoen for benskjørhet. Stillesittende livsstil, røyking, dårlig kosthold, arvelighet og lengre behandling med kortison er alle faktorer som man skal kjenne til. Utviklingen av benvev stimuleres av østrogen og derfor har kvinner som har passert overgangsalderen større risiko for å bli benskjøre. Forskning viser også at unge kvinner som trener mye og mister sin menstruasjon har større risiko for å utvikle benskjørhet.

Benskjørhet kan forebygges, delvis med bra medisinering, men også med hjelp av endringer i livsstil, mosjon og kost. Det store problemet i dag er at risiko for benskjørhet ikke diagnostiseres i tide, men konstateres først etter en fraktur har inntruffet. Undersøkelser gjøres da (men ikke regelmessig) på legesenter med bl. a DEXA-scannere. I store studier har det vist seg at risiko for benskjørhet kan oppdages på et vanlig tannrøntgenbilde. Boneprox, som har utviklet metoden, jobber nå sammen med klinikker innenfor tannhelsen og omsorgkoordinatorer innenfor kommuner og fylker for å forebygge frakturer og forbedre helsetilstanden for pasientene. Pasientenes ønske om å få gjennomført en analyse er stort. Både kvinner og menn i risikoalderen er godt informert innenfor området og ønsker en enkel risikovurdering for å kunne ta stilling til og kreve besøk hos legen for videre undersøkelse og behandling. Innenfor odontologien har man gjennom årene forsket mye på ben og benkvalitet i kjevebenet. Generellt har tannleger en høy kompetanse og vant til å bedømme benstrukturen på røntgenbilder, både intraorale og panoramabilder.

Hvordan kommer jeg igang?2020-04-21T12:46:37+00:00

Ingen installasjoner eller lignende er nødvendig for å komme i gang ettersom du har alt du trenger på klinikken. Klikk her for å se hvordan du kommer i gang.

For privatpersoner

Hvorfor SpesialistEkspress?2020-04-21T12:55:43+00:00

Ved hjelp av vår unike portal øker vi tilgjengeligheten for spesialister innen en rekke områder som kjevekirurgi, radiologi, oral medisin, periodontologi og kariologi. På denne måten kan du enkelt sende konsultasjoner til oss, og spesialistene våre svarer på klinikken samme dag. Altså et hjelpemiddel når saker oppstår der du ønsker en «second opinion» eller bare rådgivning, ettersom klinikken i mange tilfeller kan behandle pasienten selv med riktig veiledning.

Hvordan fungerer det?2020-01-21T13:38:54+00:00

Som pasient så gjør du en bentetthetsanalyse i forbindelse med ditt vanlige tannlegebesøk. Du trenger ikke å gjøre annet en å spørre din klinikk om ditt bilde kan analyseres. Bildet sendes deretter igjennom Boneprox patenterte løsning som måler hulrommet i kjevebenet og du får svar med en gang.

Min klinikk tilbyr ikke bentetthetsanlayser?2020-01-21T13:37:24+00:00

Første steget er å ta kontakt med din tannlegeklinikk  å høre om de tilbyr bentetthetsanalyser. Hvis dette ikke er tilfellet så kan du kontakte Boneprox slik at vi kan henvise deg til en klinikk i nærheten som tilbyr analysen, eller eventuellt ta kontakt din tannlegeklinikk for å hjelpe de med å komme igang.

Hva er benskjørhet?2020-01-21T13:37:05+00:00

Benskjørhet er en nærmest symptomfri folkesykdom som kan være vanskelig å oppdage. Sykdommen hemmer veksten av benvev i benet. Dette er en del av den naturlige aldringsprosessen, men med flere faktorer kan prosessen akselereres. Når benvevet brytes ned raskere enn det bygges opp skapes det små «hulrom» i skjelettet noe som gjør at benet blir mer skjørt og går lettere av. Ettersom det er en «usynlig sykdom» så oppdages den oftest først etter man har fått en fraktur, disse frakturene oppstår oftest i såkalte lavenergi fall. Med dette mener man fall som vanligvis ikke skal resultere i benbrudd som for eksempel et fall fra stående høyde. Det finnes to faser i utviklingen av benskjørhet. Når en person er på vei til å bli benskjør kalles dette for osteopeni. Uten tiltak kan osteopeni utvikle seg til osteoporose som er den medisinske betegnelsen for benskjørhet.

Finns det noen faresignaler eller symptom?2020-01-21T13:36:41+00:00

Det kan dessverre være vanskelig å oppdage benskjørhet ettersom det er en såkalt «usynlig folkesykdom», men det finnes noen faresignaler man burde kjenne til. Har man ryggsmerter kan det dreie seg om benskjørhet. Ryggvirvlene i ryggen kan pressess sammen og skape en ubehagelig ryggverk i form av en strålende smerte. En komprimering av ryggvirvlene kan lede til fraktur i ryggen, noe som kan vise seg igjennom lengdereduksjon eller at personen kan utvikle pukkelrygg (kyfose). Andre faresignaler kan være unormale benbrudd i såkalte lavenergifall.

Hvordan er behandlingen?2020-01-21T13:34:59+00:00

Om man gjør en bentetthetsanalyse på et tidlig stadium, så kan det være enkelt å forebygge sykdommen. Osteoporose (benskjørhet) kan behandles både med og uten legemiddel avhengig av hvor langt sykdommen har utviklet seg. Behandling uten legemiddel brukes ofte i en tidlig fase og kan  forekomme i form av D-vitamintilskudd, fysisk aktivitet og høyere inntak av klasiumrike produkter som for eksempel melk, ost og andre meieriprodukter. Når man behandler benskjørhet med legemiddel kan man for eksempel benytte seg av bisfosfonater som motvirker de nedbrytende cellene i benvevet. Bisfosfonater kan man få enten som tabletter eller drypp. Tablettene tas vanligvis en gang i uken og drypp tas vanligvis en gang hver sjette måned.

Hva gjør jeg om jeg får vite at jeg ligger i risikosonen?2020-01-21T13:33:21+00:00

Om du får påvist lav bentetthet og ligger i risikosonen for benskjørhet etter å ha utført en analyse, så kan du som pasient ta med ditt svar til din fastlege eller få en henvisning direkte fra tannlegen til nærmeste lege for videre undersøkning og behandling.

Go to Top