Privatpersoner

Vanlige spørsmål og svar

Våre partners

  Hvert år rammes annenhver kvinne og hver fjerde mann over 50 av benskjørhet. I dagens samfunn blir kontorjobb mer og mer vanlig, noe som leder til at mennesker ikke får den aktivitetsmengden som er nødvendig for at skjelettet skal holde seg friskt og sterkt. Det finnes et antall faktorer som øker risikoen for benskjørhet. Stillesittende livsstil, røyking, dårlig kosthold, arvelighet og lengre behandling med kortison er alle faktorer som man skal kjenne til.  Utviklingen av benvev stimuleres av østrogen og derfor har kvinner som har passert overgangsalderen større risiko for å bli benskjøre. Forskning viser også at unge kvinner som trener mye og mister sin menstruasjon har større risiko for å utvikle benskjørhet.

  Svaret du mottar har en sensitivitet = 95% spesifisitet = 70% for risiko for benskjørhet basert på ditt dentale røntgenbilde.. Boneprox-metoden har blitt testet og bevist i flere studier og er patentert. Metoden ble tatt fram etter resultatene i EU-forskningsprosjektet, Osteodent-studien. Resultatet av analysen presenteres i form av en verdi som relaterer til WHO´s (World Health Organisation) standardskala ved bentetthetsmålinger som kalles for T-score. For mer informasjon om metoden og studier, klikk her. 

  Om du får påvist lav bentetthet og ligger i risikosonen for benskjørhet etter å ha utført en analyse, så kan du som pasient ta med ditt svar til din fastlege eller få en henvisning direkte fra tannlegen til nærmeste lege for videre undersøkning og behandling.

  Om man gjør en bentetthetsanalyse på et tidlig stadium, så kan det være enkelt å forebygge sykdommen. Osteoporose (benskjørhet) kan behandles både med og uten legemiddel avhengig av hvor langt sykdommen har utviklet seg. Behandling uten legemiddel brukes ofte i en tidlig fase og kan  forekomme i form av D-vitamintilskudd, fysisk aktivitet og høyere inntak av klasiumrike produkter som for eksempel melk, ost og andre meieriprodukter. Når man behandler benskjørhet med legemiddel kan man for eksempel benytte seg av bisfosfonater som motvirker de nedbrytende cellene i benvevet. Bisfosfonater kan man få enten som tabletter eller drypp. Tablettene tas vanligvis en gang i uken og drypp tas vanligvis en gang hver sjette måned.

  Det kan dessverre være vanskelig å oppdage benskjørhet ettersom det er en såkalt «usynlig folkesykdom», men det finnes noen faresignaler man burde kjenne til. Har man ryggsmerter kan det dreie seg om benskjørhet. Ryggvirvlene i ryggen kan pressess sammen og skape en ubehagelig ryggverk i form av en strålende smerte. En komprimering av ryggvirvlene kan lede til fraktur i ryggen, noe som kan vise seg igjennom lengdereduksjon eller at personen kan utvikle pukkelrygg (kyfose). Andre faresignaler kan være unormale benbrudd i såkalte lavenergifall.

  Som pasient så gjør du en bentetthetsanalyse i forbindelse med ditt vanlige tannlegebesøk. Du trenger ikke å gjøre annet en å spørre din klinikk om ditt bilde kan analyseres. Bildet sendes deretter igjennom Boneprox patenterte løsning som måler hulrommet i kjevebenet og du får svar med en gang.

  Første steget er å ta kontakt med din tannlegeklinikk  å høre om de tilbyr bentetthetsanalyser. Hvis dette ikke er tilfellet så kan du kontakte Boneprox slik at vi kan henvise deg til en klinikk i nærheten som tilbyr analysen, eller eventuellt ta kontakt din tannlegeklinikk for å hjelpe de med å komme igang.

  Benskjørhet er en nærmest symptomfri folkesykdom som kan være vanskelig å oppdage. Sykdommen hemmer veksten av benvev i benet. Dette er en del av den naturlige aldringsprosessen, men med flere faktorer kan prosessen akselereres. Når benvevet brytes ned raskere enn det bygges opp skapes det små «hulrom» i skjelettet noe som gjør at benet blir mer skjørt og går lettere av. Ettersom det er en «usynlig sykdom» så oppdages den oftest først etter man har fått en fraktur, disse frakturene oppstår oftest i såkalte lavenergi fall. Med dette mener man fall som vanligvis ikke skal resultere i benbrudd som for eksempel et fall fra stående høyde. Det finnes to faser i utviklingen av benskjørhet. Når en person er på vei til å bli benskjør kalles dette for osteopeni. Uten tiltak kan osteopeni utvikle seg til osteoporose som er den medisinske betegnelsen for benskjørhet.

Flere spørsmål?

Kontakt oss